Hoppa över navigation

… än så länge är det tyst!


Det är med stort intresse som jag, i det nya numret av Framsidan www.framsidan.net , tar del av texten om numrets profil – Jan Szczepanski.

Jan är förste bibliotekarie på Göteborgs Universitetsbibliotek. Jag känner inte honom personligen, men jag är (liksom många andra runt om i landet) van att ta del av hans inlägg på den nationella mejl-listan Biblist.

Jan har varit anställd som bibliotekarie på Göteborgs Universitetsbibliotek sen 1980 och har därför gedigen erfarenhet av både biblioteksvärlden och bibliotekarieyrket.

Jag imponeras starkt av den stora nyfikenhet som fortfarande verkar vara central drivkraft för den 63-årige bibliotekarien.

Han kallar sig själv för 24-timmarsbibliotekarie! En bibliotekarie som älskar att utöva omvärldsbevakning digitalt och det framför allt på fritiden. Jan använder inte någon blogg i dagsläget, men med Biblist når han tillräckligt stor målgrupp ändå.

– Nej, jag tycker att Biblist fungerar bra. Här når jag 3000 kollegor. Men en blogg är tänkbar när jag går i pension.

Sen kommer det!

Jan menar nämligen att han tycker fler borde uttnyttja Biblist som diskussionsforum och informationskanal (precis det som vi skolbiliotekarier oftast gör på vår egen motsvarighet till Biblist – Skolverkets Skolbiblist). Han tycker att det är för tyst i Bibliotekssverige och jämför med Norge.

– På deras motsvarighet till Biblist finns det 20-25 duktiga personer som deltar i debatten regelbundet, men här råder det någon märklig tystnad.

Eller hur!

Jan fortsätter:

– Vi befinner oss i en revolutionerande tidsålder! Vi är med om skiftet från papper till elektroniska medier och det händer massor av intressanta saker. Det finns väldigt mycket att diskutera – vad är det för fel på att göra det?

Min egen reaktion låter inte vänta på sig.

Jans ingång, omkring ett av de största huvudbryn jag burit med mig sen jag klev in i bibliotekssvängen, resulterar därför i ett blogg-inlägg. Årets första till och med!

Ja, vad beror det här på egentligen? Det är något som även jag skulle vilja ha svar på.

Jantelagen i mellanmjölkens rike? Fyrkantigt jobbfokus istället för känslan av en passionerad livsuppgift? Rädslor? Om så, inför, omkring vad?

Kom igen!

Här finns en kommentars-box kopplad till bloggen. Den digitala dörren står vidöppen.

Starta därför det nya året med att visa motsatsen NU!

Bloggen förklaras härmed öppen, vaken och levande – Året ut.

Välkomna!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: