Hoppa över navigation

image

Årets stora seminarium om skolbibliotek är över. Samtidigt är ett första steg mot något större taget.

Egentligen är Bokmässans seminarie ”Skolbibliotek i Norden” runt fyra timmar i sin fulla längd – innan, under och efter de 45 minuter som utgör officiell seminarietid.

Ett område som skolbibliotek, riktat mot Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och Färöarna, bara det i sig är tufft att täcka in på fyra timmar…

Kompetenser, berättelser, erfarenheter, liksom skillnader och likheter mellan länderna i fråga, är minst sagt omfångsrika, men mycket är bekant för den samlade seminariepanelen. Många är skratten och ännu fler är de samstämmiga nickar som utbyts mellan seminariedeltagarna.

– Alltså, gissa vad eleverna på mina skolor i Malmö först och främst önskar?
Helle Barret, skolbibliotekssamordnare, Centrum för Pedagogisk Inspiration, låter blicken vandra mellan paneldeltagarna. Soffor. Ja, ni tror det inte, men så är det.

Det vilar under hela sammankomsten ett samförstånd, en lyhördhet inför varandras situation. En vilja till utbyte och fortsatt erfarenhetsutbyte präglar alla samtal mellan deltagarna.

För det finns svårigheter att komma till rätta med. Många hinder att ta sig över… som att till exempel:

– Hitta gemensamma standarer för skolbiblioteksverksamhet i stort, liksom i respektive land.

– Få en prioriteringsordning att råda – viktigast ärende först.

– Finna en lösning på hur organisation kring skolbibliotek och skolbliotekarier ska se ut, så att alla elever kan få ta del av det som i grunden är en demokratisk rättighet!

– Finna former för hur Skolbibliotekscentraler (Sverige och Norge) och Pedagogiska centrum (som i Danmark) på bästa sätt kan fungera som ett stöd i utvecklingen av skolbibliotek.

– Hitta en enhetlig utbildningsmodell för skolbibliotekarier (som till exempel i Danmark där krav på utbildad bibliotekspersonal råder). Fast… Lärarbibliotekarie eller biblioteksutbildad bibliotekarie, vad är bäst egentligen?

Ämnena är oändliga, vägarna till resultat och progression likaså. Men en början till något större är nu ett faktum.

Det är också ytterst syftet med seminariet. Med diskussionerna omkring, med paneldeltagarnas möten – i timtal. Inte händelsevis att först och främst leverera en färdig prototyp – utan snarare att väcka ett specifikt område till liv och att inspirera till ett fortsatt arbete. Tillsammans.

Vi är igång…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: