Hoppa över navigation

Eller rättare sagt – Det är ju helg!


Ibland är det svårt att hålla intresset uppe för skolbibliotek och lärande. Inte minst när det är helg. Frågan är om skolbibliotek och lärande ens ska rymmas in i helgens utbud av familjetid och försök till vila? Tveksamt.
I synnerhet inte en helg som den här. En helg när den allsvenska säsongen i fotboll 2010 ska avslutas, samtidigt som det är premiär på den nya filmen om Cornelis.

Likt förbannat smet det in en liten retfull sak…

Sent under fredagskvällen dyker ett meddelande med länk upp på Twitter. En ny intervju med KB.s Gunilla Herdenberg är publicerad på Kultur i Västs webbplats Framsidan www.framsidan.net

Den tar upp precis alla de förväntade delar som tidigare klargjorts omkring KBs nya nationella samordningsuppdrag. Men med två tydliga skillnader:

1. Skolbibliotek finns överhuvudtaget inte nämnt i intervjun!
Nu är Framsidans roll kanske inte i första hand att vara ett språkrör för skolbibliotek, utan region- och folkbibliotek står som sig bör i fokus. Men samtidigt hindrar väl inte det att olika bibliotekstyper lyfts fram, då det som nämns i KBs folder om ”det nya samordningsuppdraget” inkluderar ALLA bibliotesktyper i Sverige. Skolbibliotek återkommer nämligen genom hela foldern, och det är vad som bekymrar mig. Gunilla Herdenbergs kollegor (som pratade sig så varma om vikten av kvalité i det framtida skolbiblioteket, då KB besökte Göteborg i våras).
Läs mer här: http://skolbibliotekvast.blogspot.com/2010/03/kb-var-i-stan.html

Inte ett ljud om skolbibliotek. Det kan i och för sig ha att göra med nästkommande punkt…

2. Gunilla Herdenberg beskriver gång efter annan hur besvikna KB är på uteblivna resurser, och regeringens avslag på förslaget om att även ansvara för biblioteksutveckling på regionsnivå. Det har ingenting med skolbibliotek att göra, som jag tolkar det, utan besvikelsen syftar mer på att möjligheten till samverkan, rent organisatoriskt (nationellt-regionsbundet) stympas. Förståeligt! Men en viss irritation letar sig ändå in i mig, allt eftersom intervjun kläs av. Ett sånt gnäll.

Kom igen nu. Ta en sväng ut i grundskolorna i Sverige. Där kan vi snacka uteblivna satsningar och resursbortfall. Det blir näst intill provocerande… Om det nu alltså är meningen, som det står skrivet – Att ALLA bibliotekstyper ska rymmas inom Kungliga bibliotekets nationella uppdrag?

MEN:

Kanske det för KB ännu inte är färdigroddat omkring skolbiblioteksfrågan?

Resurser har inte tillförts. Det har gått fram. Så långt klart!

Men… Jag minns också följande passande uttalande från vårens besök i staden Göteborg och det från en ”stand-in” för huvudpersonen i intervjun, KBs Barbro Thomas:

”- När vi nu fått en extra budget (siffrorna 8-10 miljoner är enligt panelen en trolig summa) att använda för prioriterade bibliotekstyper, så har det setts som att det ska hällas en hel hög med pengar över skolbiblioteken och att KB i princip ska rädda skolbiblioteken. Men det ska man ha klart för sig, att det kommer aldrig att ske. Inte på det sättet.”

Som sagt. Så, bara att jobba på då, eller?

Nej. Tillbaka till fotboll och Cornelis. Lite is i magen får väl vi biblioteksfolk ändå ha! Det är ju ändå helg.

Ett litet tag till…


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: