Hoppa över navigation

Vinnare av Årets skolbibliotekspris är Pauli Gymnasiums Mediatek, Malmö.


 

Ett mycket nöjt gäng, bestående av bibliotekarier och rektorer, kliver ned från Stora scenen på Skolforums årliga skolmässa. Vandringspriset, skapat av Sven Nordqvist finns med, blommor och presenter likaså. Fotoblixtar och kramar blandas med stora leenden och skratt.

Det är därför ingen speciellt ansträngande uppgift att påkalla vinnarnas uppmärksamhet omkring en uppföljande intervju. Här publicerad, oavkortad och med både bibliotekarier och rektorer som aktiva språkrör. Håll till godo!

(Intervjun genomfördes av Fredrik Ernerot, Nationella Skolbiblioteksgruppen och följande nyckelpersoner från Pauli Gymnasium: Rektorerna Krister Wahlström och Edward Jensinger och bibliotekarierna Teresia Palander och Jenny Johansson-Uthas.)

Vad betyder priset för er själva och er skola?

Teresia – Det betyder mycket. Det gör så att vi kan se till att vår verksamhet blir ännu bättre. Det är väldigt kul att få uppmärksamhet för det vi gör. Vi tycker själva att vi är bra och att vår verksamhet fungerar väldigt bra.

Jenny – Jag tror att vi kan visa vikten på att vara det goda exemplet. Det kanske inte är alla som har så förstående skolledare som vi har. Det kanske är just det som avgör, när man som vi har fått det gehöret.

Mediatek istället för skolbibliotek. Har ni fått något mothugg på namnvalet, eller?

Teresia – Namnet har funnits hela tiden, ända sen vi började jobba på skolan.

Krister – Mediatek är för oss så mycket mer än ett vad ett bibliotek står för, med boklådor och sånt. Mediateket samlar in skolan och vi vill att det ska vara en plats för många olika aktiviteter. Mediateket ska vara vara en aktiv del i det pedagogiska arbetet på skolan. Bibliotek är mycket, men Mediatek är så mycket mer.

Hur ser samarbetet ut mellan lärare och bibliotekarier på Pauli Gymnasium?

Teresia – Jag tycker att vi som bibliotekarier är de som kan komma med idéerna. Det är aldrig så att vi klampar varandra på tårna, utan det känns mer som att alla vill samarbeta och att det kommer att berika skolan. Det är väldigt härligt att kunna vara de som tar initiativet och sen jobba vidare med lärarna. Det är väldigt enkelt egentligen.

Jenny – Vi hittar på saker och samarbetar tillsammans och det fungerar väldigt bra.

Edward – Det som vi ser och som också andra skolor ser idag, är att vi inte bara kan ha lärare på skolan. Det räcker helt enkelt inte. Det är förstås viktigt, men man måste också ha annan personal som har annan kompetens, så att eleverna får det som behövs när de ska ut i samhället efter skoltiden. Det kan jag säga, att när våra lärare pratar med bibliotekarierna, så uppstår ingen konkurrenssituation. Lärarna uppfattar direkt vad som behövs, och anpassar sig snabbt efter det.

Teresia – Just det har varit väldigt viktigt. Vi har kunnat vända oss till vår chef. Vi har känt att vi får det stöd vi behöver. Lärarna är också medvetna om att det bestäms högre upp. Att vi har handlingsplaner som lyfter fram samverkan, gör att det blir en annan tyngd omkring vårt uppdrag. Jag har varit på andra ställen där det vid liknade tillfällen inte händer någonting.

Ni nämnde att ni nyligen har använt bloggen som verktyg för ett elevprojekt. När det kommer till användandet av andra sociala medier… Vilka har ni introducerat och i så fall på vilket sätt?

Teresia – Just nu använder vi bloggen i ett elevprojekt, men det är allt.

Edward – Vi har ett antal lärare som ansvarar för IKT på skolan. Vi satsar på den digitala skolan också och i den så finns en del planerat som kommer att gå rakt in i Mediateket. Men det ligger längre fram i tiden.

Krister – Vi är väl medvetna om att det här är ett område som vi måste täcka in. När det gäller Mediateket så är det kanske nästa område som vi ska satsa på.

Slutligen. Några ord till de läsare som själva vill nå den nivå som ert Mediateket håller. Vad är extra viktigt att tänka på?

Teresia – Återigen… Ledningen är oerhört viktig. Att få rätt stöd och att man själv har idéer omkring vad som behöver göras.

Edward – Vad som krävs av en bibliotekarie är att våga kliva ur bekvämlighetsstolen. Det är vad som sker hos oss. Det måste göras för att visa att det som bibliotekarien gör är viktigt. Det krävs därför ett visst mått av mod, skulle jag vilja säga.

Krister – Ge inte upp! Det är viktigt. Om det inte fungerar – Ge det en chans igen..

Nationella skolbiblioteksgruppens jury för Årets skolbibliotek motiverade priset till Pauli Gymnasium i Malmö på följande sätt:

”Genom medvetna satsningar och strategier har skolledningen och personalen tillsammans med bibliotekarierna utvecklat mediateket/biblioteket att gå från en anonym tillvaro i skolans utkant till att bli en ledande puls. Skolbiblioteket har kraftigt bidragit till att Pauli gymnasium det senaste åren utvecklats i mycket positiv riktning. Tydliga mål har gemensamt satts upp för elevernas informationskompetens och läsning med bl.a. bok-film-bloggprojekt samt för läromedelshantering. Biblioteket utmärker sig också i sin roll som kulturell mötesplats med lockande evenemang som främjar en kulturell medvetenhet hos eleverna”.

Mer information om priset och hur du kommer i kontakt med pristagarna: http://www.skolbiblioteksgruppen.se/

Annonser

2 Comments

  1. Fin intervju!
    Det där med ledarskap – hur ska vi få in det? Det har nog inte så ofta varit ett kriterium när man anställer skolbibliotekarier. Jag kom att tänka på Ross Todd och vad Karl Alfredsson på GR Utbildning säger: http://www.bibl.vgregion.se/sv/Regionbibliotek/Publikationer/Framsidan/En-bro-mellan-olika-yrken/

  2. Bara att rektorerna, som är med på resa, prisutdelning osv. medverkar under hela intervjun. Det visar tydligt vikten av en tydlig och aktiv ledning.

    Men märkligt vore väl annars, kan jag tycka. För det yttersta ansvaret för elevernas lärande är väl ändå ledningens, eller?

    OCH… Det är just det där med skolbibliotekets funktion som allt vilar på. Om den saken är klar, ja då ger sig mycket annat också.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: