Hoppa över navigation

För en stund sen avslutade Sveriges nya och första IT-minister Anna-Karin Hatt, sitt tal om Sveriges digitala agenda 2011.


Det är .SE som arrangerar Internetdagarna 2010. En konferens som hålls i dagarna två, på Folkets Hus i Stockholm. http://www.internetdagarna.se/

Anna-Karin Hatt * öppnade den andra dagen på konferensen, och då .SE lagt mycket vikt vid att konferensen ska kunna följas ”on-line”, blir genast temat för konferensen trovärdigt. Digital utveckling följs genom digitala verktyg. Med riktigt bra stream dessutom. Guldstjärna!

Anna-Karin ägnade första delen av sitt halvtimmeslånga tal, till att beskriva hur situationen omkring den digitala klyftan i Sverige ser ut.
1,5 miljon svenskar står utanför den digitala användningen i vårt samhälle.

Hur når vi de människorna?

Där återfinns kärnpunkten i Anna-Karins tal. Och hon har ju rätt…

Vi kan inte stillasittande tiga oss igenom den största övergången mellan två samhällsformer i världshistorien. Från att som Sverige, ha varit ett utpräglat industrisamhälle, till att idag vara i fronten för den nya digitaliserade världsordningen (Besök Mötesplats Skola tisdag 2/11 9-10.15 då jag och Cecilia Bengtsson, skolbibliotekssamordnare på Ekerö, konfronterar just det här området, fast då ur skolbiblioteksaspekt).

Twitter-flödet rasar iväg under Anna-Karins tal. Det gnälls och det klagas på att inga konkreta värden finns att hämta ur talet. Inga löften, ingenting…

Men så händer det något!

Anna-Karin nämner orden ”Digital agenda”.

BAM! Twitter-wikin på .SE är nära en explosion. BAM!

Det Anna-Karin säger är att Sverige kommer, utifrån EU-standard, verka för att en digital agenda genomförs i vårt land, med start 2011.

Införandet av agendan komer att innebära att vårt land hastigt går mot total uppkoppling, via bredband (100mb/hastighet som minimum/hushåll nämns… En siffra som nog är tiodubblad bara om ett antal år, tänker jag).

Bredbandet i Sverige ska vara i världsklass, hojtar Anna-Karin glatt.

Vidare lyfter hon fram vikten av att ALLA hjälper till i den stora övergång som vårt samhälle står inför. Det gäller samhällsfunktioner som myndigheter, sjukvård. Även bibliotek.

Anna-Karin anser att biblioteken har en nyckelroll att spela i den digitala bildningen av det svenska folket. Både idag och i framtiden (däremot nämner hon inget vettigt omkring lärande eller skolan. Hmm… Är hon månne skrajsen att trampa något gammalt dammigt departement på tårna? Jag är inte vidare förtjust i när heltäckande områden, som i det här fallet det digitala samhället, hamnar i ett dualistiskt läge. Det är inte en fråga om antingen eller, för och emot, dom och vi… ALLA ska vara delaktiga i omställningsfasen, OCH kanske skolan den här gången till och med är fasens spjutspets? För det är just i skolan som samhällets formade/oformade framtid befinner sig… dag efter dag. Våra barn! Ja, jag påminner er därför återigen om, Cecilias och min viktiga timme+ på tisdag. Huh!)

Men oavsett vad… Jag tycker faktiskt att Anna-Karin Hatt grejar steken rätt så väl, för att bara ha varit minister i tre veckor, något hon också påpekar, gång efter annan. Visst, lugn bara lugn. Det här ta lite mer tid än så ministern.

Alltså. Än ingen Hatti-Fnatt Hatt för dig att bära:)

Men… Sen ska de uttryckta, fina orden följas upp också. De ska stötas och blötas och processas fram (hon talar mycket om att själv lära sig så mycket som möjligt om allt som har med den digitala världen att göra… Från .SE, från publiken på Folkets Hus, och av oss som är och agerar digitala kolportörer…).

Det här kommer att ta tid. Lång tid. Så är det bara!

Strukturer och stora resurser i form av en kompetent IT-stab (på alla plan: myndigheter, bibliotek, skola… You name it) och en infrastruktur rent tekniskt och materialmässigt – En infrastruktur som klarar av att ta jämna steg med Sveiges kommande digitala agenda.

Sen som någon Twittrare så gnetigt, men ändå rätt klokt uttryckte sig efter Anna-Karin tackat för sig: Jaja, men man kan aldrig tvinga någon att vara digital. Hur mycket man än försöker.

Sant. Men ambitionen måste från och med nu vara att ALLA ska med på tåget…

Eller?


* Anna-Karin Hatt är centerpartist och Sveriges första IT-minister. Hon var tidigare statssekreterare för Centerpartiet i Statsrådsberedningen med ansvar för samordningen mellan allianspartierna.Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: